Studentprotester har under en tid funnits i USA som en reaktion på folkmordet i Palestina. Rörelsen kom till Sverige den 13/5 2024 då de första tälten restes på Örebro universitet. Den 14/5 2024 hade en rad andra studenter på universitet runt om i Sverige slagit läger i protest mot USAs och Israels terror i Palestina. Nu finns rörelsen på minst 10 universitet. 

Studenternas krav är att universiteten måste stoppa sitt samarbete med Israel på akademisk nivå och att allt samarbete med Israel gällande forskning ska avvecklas.

Studentprotesterna har spridit sig och finns nu på följande lärosäten:

Stockholms Universitet Stockholm
KTH Kungliga tekniska högskolan Stockholm
Göteborgs Universitet Göteborg
Chalmers Göteborg
Linne Universitetet i Växsjö
Umeå Universitet Umeå
Lunds Universitet Lund
Karlstads Universitet Karlstad
Örebro Universitet Örebro
Uppsala Universitet Uppsala

Vad kan man göra för att stötta dem i kampen?

Följ studenterna på sociala medier. Ofta har grupperna konton som börjar med staden och sedan studentsforpalestine ex orebrostudentsforpalestine eller kthforpalestine.

Bor du i närheten, gå till lägren och stötta,fråga om de behöver något,sitt ner och prata en stund. Man behöver heller inte vara student för att vara med under demonstrationer och andra aktioner.

Ofta kan man följa studenternas aktioner på Tik Tok,Instagram och Facebook.

Polisen har vid ett antal tillfällen i Lund men även på KTH använt hundar och hästar mot demonstranterna, vilket finns dokumenterat på sociala medier. I ett av filmklippen kan man se hur polisen skickar hundar mot studenterna för att hindra dem att komma fram för att se till sina vänner som skulle bortföras på grund av att de ockuperade kårhuset på KTH. Det våld som förekom stod polisen för. Studenternas agerande gick ut på att sjunga och ropa slagord.

Studenterna anser att universitetsledningarna runt om i landet är medskyldiga till den pågående massakern på barn och vuxna i Palestina så länge de inte stoppar sitt samarbete med Israel.

Stötta studenterna, kampen fortsätter.