Eritreanska festivalen på Järvafältet har funnits sedan 80-talet och samlar årligen 10 000-tals besökare. Förra året blev det en chock för många när svenska politiker gav politiskt stöd till den s.k. Blå brigadens attack på festivalen. Attacken ledde till 55 skadade och förstörd egendom för besökare och även för lokalbor som varit på Järvabadet. Vilka är den Blå-brigaden och vilka är dessa svenska politiker som stödjer dem?

Cirka 1,5 månad innan festivalen så var det ett möte i Sveriges riksdag där en ledare (Beyene Gerezghier) för den Blå brigaden (Berged Nhamedu) var på besök i riksdagen. På filmen nedan så tackar han för inbjudan och säger till politikerna att de ska jobba tillsammans mot regeringen i Eritrea. Han tackar särskilt Åsa Nilsson Söderström (se nedan) som sitter i stadsdelsnämnden i Järva för Liberalerna.

Åsa Nilsson Söderström har under flera år drivit en aktiv kampanj för regimskifte i Eritrea och hon intervjuas i olika youtube-kanaler där hon förklarar sitt engagemang. Hon har även haft ett särskilt engagemang för att stoppa festivalen på järvafältet. När det inte lyckades så började hon sprida påståendet att det t.ex. säljs illegal hemmagjord alkohol på festivalen (se intervju nedan). 

Liberalerna och Åsa Nilssons Söderströms gav starkt politiskt stöd till den Blå brigaden genom att bjuda in dem till riksdagen och sedan försökte hon stoppa festivalen veckan innan genom att hänvisa till den Blå brigaden som hennes parti Liberalerna själv bjöd in och gav stöd till. I ett mail till till de ledande politikerna i Stockholm stad skrev hon följande:

“Jag fruktar att nästa veckas festival på Järvafältet kommer att resultera i våldsamheter eftersom både de regimtrogna grupperna och de oppositionella kraftsamlar. Det väntas bussar med aktivister från hela Sverige och från flera andra länder … I början av juli genomfördes en liknande festival i Giessen i Tyskland där våldsamheter uppstod och 26 poliser skadades.  Några veckor senare ställdes en festival i London in för att undvika en upprepning av händelserna i Giessen”

Organisationen Blå brigaden har gjort sig känd för att attacker runt om i Eruopa. 

Sami Temesegen, som sägs vara en lokal ledare för den Blå brigaden gick den 1 juni ut med att det fanns planer på att skicka 150 motdemonstranter till festivalen. ”Vi använder våld men det är aldrig vi som börjar”, sa han till media den 1 juni 2023.

Polisen lät attacken ske?

Den 3 juli 2023 pågick festivalen och den Blå brigaden samlades dagen före i Hallonbergen. Trots att den Blå brigadens ledare sa att de använder våld och att media rapporterat om deras attacker runt om i Europa så hämtade Polismyndigheten till synes bara fem poliser (jämför med när Paludan kommer).

Dessa fem poliser syns gå i täten och i praktiken vägleda den Blå brigaden från Hallonbergen fram till festivalen (se film nedan). Väl på plats på Järvafältet så var poliserna så få att den Blå brigaden lätt kunde storma festivalen. Risken för våld har nog sällan varit så extrem uppenbar och stor. Trots detta valde Polismyndigheten att skicka ett fåtal poliser. Någon annan förklaring än att de av politiska skäl lät attacken ske är svårt att hitta.

Festivalen gick inte att stoppa och kommer genomföras i år igen

Många deltagare på festivalen som vi har pratat med är mot regeringen i Eritrea men de stödjer inte den Blå brigaden som har byggt en bas i Etiopien. De ser inte festivalen som stödarrangemang för regeringen i Eritrea utan som ett sätt för att träffas och ha roligt. 

Efter attacken förra året fortsatte festivalen som syns på videon nedan.

Festivalerna började för flera decennier sedan i Italien och har spridit sig till olika länder. I Skandinavien finns festivalen bara i Sverige och samlar folk från hela Europa och även från Nordamerika.