Järvabor brinner av ilska i Malmö mot Israels kontroversiella deltagande i Eurovision. Demonstrationerna kokade av vrede och bestod av folk av alla slag som vägrade att vara tysta. En Järvabo som vi pratat med menar att resan var värd varje sekund, för i hennes ögon är det här inget mindre än ett folkmord som Israel genomför som inte får ignoreras.

I dagarna före och under Eurovisionsfinalen har omfattande demonstrationer ägt rum i Malmö. Den israeliska sångerskans uppträdande stoppades tyvärr inte av den massiva kritiken och buropen. Mediebevakningen av demonstrationerna har dock varit bra och budskapet har spridits över hela världen.

En grupp invånare från Järva reste tidigt på torsdagsmorgonen till Malmö med en buss som arrangerats av Palestina Express för att delta i protesterna. En av dem berättade att människor av olika nationaliteter och åldrar samlats för att uttrycka sitt missnöje. En dialogpolis på plats uppskattade att uppemot 20 000 personer deltog i protesten. Den enda störningsfaktorn var ett tiotal personer med israeliska flaggor som försökte genomföra en motdemonstration. En obehaglig incident var när en person med Israel-flagga på statioenn försökte kasta ner en kvinna som kritiserade honom på spåret. Polisen kom till hans undsättning och önskade honom en “trevlig kväll” innan han fick gå.

Känslan var kraftfull när trummor och deltagarnas rop ekade mellan husfasaderna. Demonstrationen startade på Stortorget kl. 15.00 och avslutades runt kl. 18.00 i Slottsparken. Efter den stora demonstrationen delades protesten upp i mindre grupper som fortsatte att uttrycka sitt missnöje på olika platser i staden, med den största gruppen som rörde sig till området nära Malmö Arena där semifinalen ägde rum.

Palestina Express återvände hem kl. 00.00 på fredagsmorgonen efter en lång dag. När en deltagare från Järva tillfrågades om den långa resan var värd besväret, svarade de snabbt och bestämt: “Ja, och jag skulle inte tveka att göra det igen. Det handlar om ett folkmord, förstår du.”