Hyresvärdar över hela landet försöker tjäna extrapengar på att påstå att hyresgästen måste betala för normalt slitage i lägenheten. Svenska bostäder har nu också börjat med detta och ett “besiktningsprotokoll” listar de många små fel och pris för varje litet fel. En familj i Husby som bytt lägenhet krävs nu på 38 000 kr.

För att hjälpa hyresgäster har Allt åt alla och Alla ska kunna bo kvar skapat en särskild hemsida om detta problem (flyttrakning.se).

“Många hyresgäster får en räkning när de flyttar. Det kan vara för slitage och skador som uppstått i lägenheten, eller påståenden om dålig städning. Många får räkningar vid flytt som de egentligen inte ska betala. Du ska aldrig behöva betala en räkning för normalt slitage!

Om du fått en orättvis flytträkning, då ska du bestrida den. Din hyresvärd kan aldrig lägga på extra böter för att du ifrågasätter. På den här hemsidan finns information och resurser för att hjälpa dig bestrida orättvisa flytträkningar.”

Alltså, tipset till att hyresgäster är att bestrida och påstå att alla fel fanns vid inflytt. Har hyresvärden inte gjort någon besiktning vid inflytt så får de mycket svårt att få igenom sitt krav om det går till domstol.

Här nedan är ett klipp från Svenska bostäders krav. Märkligt är att t.ex. en trasig garderobsdörr skulle de ha lagat gratis om man bodde kvar men när man flyttat ut så ska man plötsligt betala. Hyresgästen har inte fått se om det finns något inflyttningsprotokoll. “Felen” kan lika gärna har orsakats föregående hyresgäst.