En person i Husby arbetarcentrums ärendegrupp berättar: “Jag var idag i förhandling med en arbetsköpare och på plats var även Kommunals representant. På mötet krävde arbetsköparen att arbetaren som är sjuk ska komma till kontoret och skriva på ett avtal. Jag sa att det inte går eftersom personen är sjuk men att vi löser det med underskriften ändå. Arbetsköparen sa det inte gick för att det är mot deras rutiner. Jag insisterade. Kommunals representant höjer då rösten mot mig och säger att det ‘faktiskt är arbetsgivarens rutiner’ och att de måste följas. Efter att jag sagt att det inte är okej att hon sitter här och argumenterar mot arbetaren så säger hon surt och drygt: ‘Kan ni anteckna att Kommunal frånträder förhandlingen!'”.

Kommunal är sannerligen det värsta exemplet på en samförståndsorganisation. Deras representanter sitter som folk brukar säga “på två stolar”. När man hör dem prata så låter det ofta förvridet och sjukt eftersom de “pratar med två tungor”, arbetsköpar- och arbetsrättsliga argument på samma gång. De försöker hela tiden göra det omöjliga vara två parter samtidigt men förstås allra mestsom sina polare i kommunhuset där de brukar ha sina kontor.