Samhällets skönhetsideal som plågar kvinnor förändras hela tiden och kvinnor har alltid kämpat under utseendeförtrycket. Tidslinjen visar hur normen för “skönhet” förändrats över tid.

Vet din plats, gå med böjd rygg

Under 1700-talet markerade skönhetsidealen klasskillnader. Det var straffbart för arbetarklassen att bära kläder som var avsedda för de högre klasserna. Arbetarkvinnorna ansågs leva närmare naturen och därför var en klumpigare och robust kropp ofta med böjd rygg ,ett tecken på lägre status. Kvinnorna i de högre klasserna markerades av mindre smidigare och smalare kroppar och rak rygg. Ofta användes hårt snörda korsetter för att uppnå detta. Korsetten som varit på modet sedan 1500-talet visade att den kvinna som bar den inte behövde arbeta eftersom hon inte kunde.

Det konstiga var att kvinnorna först förstörde sina kroppar eftersom musklerna försvagades. Kvinnorna kunde till slut inte sitta upp utan korsetterna och sedan klädde de sig i kläder som skulle ge dem kurvor. Målet var att locka till sig rika friare. Detta farliga mode och utseende som var så viktigt för kvinnor i alla klasser, dödade många kvinnor under 1700-1800 talet.

Ständigt skiftande skönhetsnormer

Normen om hur en perfekt kropp ska se ut har även följt oss under 1900-talet. Vid sekelskiftet skulle kvinnor ha små bröst och inte lika smal midja som på 1800-talet, man skulle se hälsosammare ut. Efter 1:a världskriget skulle kvinnorna ha kort hår och mindre markerad midja. Normen ändrades återb efter 2:a världskriget då kvinnor skulle bära dyra material och ha stora bröst. Arbetarkvinnorna hade fortfarande varken råd eller tid att följa skönhetsidealet men tro inte att arbetarkvinnorna inte försökte. I början 1900-talet bar t.ex. en del kvinnor strumpor i bh:n för att fylla ut kuporna trots att de vanliga arbetarkvinnor.

Under resten av 1900-talet har normen svängt mellan kroppsvänliga stora skjortor och mjuka byxor och mer ”feminint” mode med högklackade skor och minikjolar.
Vad som genom historien följt oss är att klasskillnaderna följt utseende och modenormen.

Utsugarna sätter normen i samhället

Vi är programmerade av vår omgivning att det är attraktivt att se ut på ett visst sätt. Utseendet styrs inte av vår biologi utan av vilken norm som den härskande klassen anser vara sexuellt tilldragande och som de kan tjäna pengar på. De kvinnor och män som inte passar i mallen känner sig ofta utanför och misslyckade vilket i sin tur kan ge svåra psykiska men.

Företagen är snabbt framme för att “hjälpa” och pressa in oss i mallen och tjäna massor av pengar på oss. De blir väldigt rika på förtrycket.
Måste vi följa efter normen? Måste vi kommentera varandras utseende, vikt och kläder på ett negativt sätt hela tiden?

Om vi istället slår oss loss från normtänkandet och är schyssta mot varandra så bidrar det till att de stora företagen och skönhetsexperterna förlorar pengar och makt och vi mår bättre både mentalt och fysiskt.

Se ut som du vill och låt andra se ut som de vill!
Detta är vad vi kvinnor måste kämpa för!

/ Redaktionen