Slagord som “Vatten ska ingå i hyran!” och “Bojkotta hyresgästförnedringen” ljöd högt i luften under vattenprotesten utanför Hyresgästföreningens huvudkontor i onsdags. Hyresgästföreningen har skrivit på att avtal som gör att kostnaden för vattnet separeras från hyran. Detta avtal som Hyresgästföreningen skrivit på tycks utifrån resultatet vara ett beställningsarbete från hyresvärdarna i bland annat Järvaområdet.

Husby arbetarblad hade en reporter på plats och deltagarna (de flesta från Husby och Rinkeby) uttryckte att Hyresgästföreningen som ska representera sina medlemmar skamligt har svikit sitt uppdrag och sålt ut medlemmarna. Den reella årliga hyreshöjningen ligger på cirka 5 % (många som har renoverade lägenheter har fått mer) och vattenavgiften blir tillsammans ett kraftigt påslag. I Rinkeby har flera fått sina första vattenfakturor.

Protesten som ägde rum 28/2 visar att den ekonomiska situationen (med den internationellt sett extremt höga boendekostnaden) knäcker många hyresgäster och de uttrycker att de känner sig övergivna av den förening de trodde skulle skydda dem och som de betalar 85 kr i månaden till. Kostnaden för en lägenhet har vid årsskiftet i vissa fall höjts från cirka 9 500 kr till 11 100 kr /mån.

Många arbetar i lågavlönade yrken och sliter hårt. Höjningen av boendekostnaden är skillnaden mellan att äta eller halvsvälta en del av månaden för vissa hushåll.

Många av deltagarna i protesten upplyste representanterna som kom ut att de kommer att gå ur Hyresgästföreningen i protest om inte avtalet sägs upp.

Hyresgästföreningens ledning i Stockholm har bett om att få demonstranternas konkreta krav på papper.

Efter att protesten avslutades klistrades banderoller och skyltar upp på huvudkontorets fasad.

Många förbipasserande stannade och frågade om problemen och höll sedan med om att det är rätt att göra sina röster hörda!!!

Vi kommer inte att tystas eller ge upp! Kampen fortsätter meddelade deltagarna.