Svenska Bostäders hyreshöjning för 2024 är nu klar och landade på 4,99 % för hyresgästerna i Husby. Hyreshöjningen 2025 landade på 4,69 %. Detta innebär att om man har en hyra på 10.000 kr får man 2024 en höjning på ca 500 kr per månad. Höjningen 2025 kommer att ligga på ca 470 kr. Detta innebär en höjning under 2024 & 2025 på 970kr.

För en barnfamilj som knappt har mat på bordet i nuläget kan dessa pengar vara skillnaden mellan mat i magen eller att gå hungrig. Detta är inte heller den enda avgiftshöjningen för SB:s lägenheter utan en vattenavgift planeras läggas på hyran. Enligt boende i samma område men som är hyresgäster hos Viktoriahem där redan systemet med vattenavgifterna påbörjats ,kommer kostnaderna att öka med ca 700 per månad för en barnfamilj. Tidigare har vattnet ingått i hyran men läggs nu på som en avgift. Man kan se detta som en smyghöjning av hyrorna och ytterligare ett sätt för hyresvärdarna öka utsugningen av hyresgästerna.

Hyresvärdarna får igenom sina höjningar med understöd av Hyresgästföreningen vilket leder till en större fattigdom i arbetarklassen. Vad gör Hyresgästföreningen för sina medlemmar? Svaret är nästan INGENTING. De går emot sina egna medlemmar trots namninsamlingar med mera och skriver avtal med hyresvärdarna som krossar många hyresgästers redan ansträngda ekonomi.

Avtalen får medlemmarna inte ens se, trots att det är avtal i deras namn, tecknade genom Hyresgästföreningen. Vad tjänar Hyresgästföreningen på dessa avtal? Finns det kanske fler hemliga avtal de vägrar visa?

Gå ur Hyresgästföreningen, som medlem blir du motarbetad istället för försvarad. Ge dem inte pengar för att gå hyresvärdarnas ärenden.

Det finns bättre alternativ om du behöver hjälp med din bostadssituation.

Gå med i Ort till Ort ,en förening av hyresgäster, för hyresgäster. De agerar på riktigt!

/ Erika Karlsson