Kvinnor i Husby har under en tid kämpat för att det ska införas kvinnosim i ortens badhus. Nu har det tagits beslut om att detta kommer att hända. Belutet har stött på kritik i bland annat Aftonbladet.

Skribenten Cecilia Vaccari menar att det är som att ta ett kliv tillbaka till medeltiden att avsätta tid för enbart kvinnor. Samtidigt ställs det krav på integration i samhället och många kvinnor som förut aldrig haft de kraven på sig ska nu lära sig simma.

Kan man inte då lära sig simma tillsammans med män och av manliga simlärare?

Jo, det kan säkert vissa men störst risk är att du istället struntar i att lära dig att simma om du ställs inför en situation där du känner dig obekväm.

Det är “modernt” att skylla allt på religion men att vara osäker i obekväma situationer som kräver att du visar din kropp eller har fysisk kontakt med män kan kännas obekvämt av fler anledningar än religiösa.

Många kvinnor känner sig objektifierade och osäkra på sina kroppar. En anledning är den norm om kropp och utseende som sprids både på internet och genom gammelmedia.

Alla ska ha en “perfekt kropp” och ett “perfekt utseende”, bilderna medierna är retuscherade och visar inte hur kvinnor ser ut på riktigt . Det är här osäkerheten kring kroppsidealen föds.

Hur ska man i tonåren, när man kanske inte har skapat en tydlig identitet ännu, klara detta?

Kvinnors högt ställda krav på sig själva har vi länge fått bevis på i form av självskadebeteende. Kvinnor som inte tycker att de är vackra och duktiga nog är värda en plats där de kan få vara sig själva ett tag undanskymda från kritiska blickar. Det borde iallafall vara ett fritt val om man som kvinna vill visa upp sig eller inte.

Man behöver inte se kvinnosim som något som tar oss tillbaka till medeltiden utan som ett steg framåt för kvinnors frihet.

/ Marit Andersson