En arbetarkvinna hade arbetat under lång tid på ett företag som helt plötsligt slutade att betala ut lön. De blev skydliga henne två månadslöner och vad som var särskilt svinigt var att inte ville ge henne arbetsgivarintyg. 

A-kassan vägrade betala ut pengar eftersom hon inte fick arbetsgivarintyg och företaget vägrade svara när husbyfacket kontaktade dem. Då bestämde man sig för att man skulle skicka kravet till domstol som ett småmål. Om man skickar ett krav som är under 28 650 kr (småmål) så riskerar man inte att få betala rättegångskostnaderna om man förlorar. Systemet i Sverige är nämnligen så att i vanliga mål måste den som förlorar betala den andres advokat vilket kan vara en stor risk.

Husby arbetarcentrums reporter åkte till Södertörns tingsrätt i fredags när det var förhandling med företaget. Förhandlingen var i ett litet rum med en domare och facket kom med 6 personer. Företaget hade skickat en stor kille som var ganska jobbig och pratade högt. Han gav dock med sig och lovade betala ut pengarna och skicka ett arbetsgivarintyg omgående. Domaren skrev en dom på detta som man kan skicka till Kronofogden om de inte betalar ändå.

Det som var dåligt var att han inte ville betala hela summan med en gång utan dela upp den i två utbetalningar trots att arbetaren väntat länge på sina pengar. Men det var i alla viktigt att det blev en överenskommelse eftersom annars skulle hon få vänta på pengarna många månader till.

Vi gjorde en kort intervju med Shamal från Husby arbetarcentrum som ligger på Instagram.

Bilden förmedlar den känsla som företagets representant nog kände på plats när arbetarna samlades runt honom i tingsrätten.