Vid ett besök i Tensta Centrum upptäckte vår reporter att många butiks- och restauranglokaler står tomma och att mycket få människor som rör sig inne i centrum. Vi rotade i vad detta kan bero på.

Parkeringsproblem men inga chockhöjda hyror

Till skillnad från Husby och Rinkeby Centrum verkar inte hyrorna vara det största problemet. Hyresvärden Fastpartner AB har inte genomfört lika höga hyreshöjningar i Tensta som i Rinkeby. Ett problem enligt handlarna är parkeringen för besökande kunder. Parkeringshuset är deprimerande, mörkt och smutsigt. Det finns ingen stor bekväm gratisparkering som den i Kista. Detta bidrar till att potentiella kunder hellre tar sig till Kista för att göra sina ärenden.

Kunderna har inga pengar!

Vår reporter hade långa samtal med två småföretagare i Tensta Centrum. Vi ställde frågan vad de anser vara problemet bakom butiksdöden i Centrum. De var överens om att det handlar mest om att kunderna inte har pengar och att det märks när barnbidraget kommer att ekonomin blir lite bättre under en kortare period. I mitten av månaden märker de att pengarna sinar och att kunderna uteblir.

En av ägarna lyfter att det är ett systemfel där allt fler handlar digitalt. Detta påverkar handeln negativt. Statens beskattning tillsammans med inflation och omvärldsproblem gör det dyrare och svårare att importera varor. “Vi vet inte hur länge vi orkar kämpa på”, säger en handlare. Vi vet inte om vi överlever nästa månad eller tvingas stänga.

Med Fastpartner ner i botten!

Även om Fastpartner inte har chockhöjt hyrorna så kan man förundras över att de inte sänker hyrorna. Är det en bättre affär att låta hela centrum stå tomt än att sänka hyrorna? Man kan inte ens lita på girigheten längre.