Under en promenad i Husby Centrum stötte vår reporter ihop med Lamin som berättade att han var papperslös och att han hade svårt att äta på grund av värk i munnen.

Rädsla för att bli gripen av polisen

En stor del av Lamins problem var inte bara att han att inte visste hur han skulle få hjälp med tändarna utan även att han är rädd för att bli gripen och förd till Migrationsverkets fängelse (“Förvaret” i Märsta). Rädslan gör Lamin periodvis handlingsförlamad och han drar sig för att ta nya kontakter.

Läkare i världen och angiverilagen

Vår reporter ringde runt för att ordna hjälp till Lamin och upptäckte med viss förvåning att organisationen Läkare i världen erbjuder tandvård, sjukvård, och juridisk rådgivning till papperslösa. Efter tips från dem och ett telefonsamtal från oss gick Lamin direkt till Folktandvården och förklarade att han varit i kontakt med Läkare i världen och han fick då en tid hos Folktandvården.

Sedan 2013 finns en lag som faställer att papperslösa har rätt till både akut sjukvård och akut tandvård. Lagen fastslår även att vårdgivare har tystnadsplikt och inte får kontakta varken polis eller Migrationsverket. Samma sak gäller undervisning för papperslösas barn. Skolan har skyldighet att erbjuda barn och ungdomar en trygg plats anpassad för “goda inlärnings möjligheter”. Detta vill regeringen ändra på med införande av “angiverilagen“. En person i Lamins situation ska alltså inte kunna få vård alls. Lagen kommer att orsaka ett kolossalt lidande.

Ingen koll på papperslösas rättigheter

Tyvärr upptäckte vi att personalen i vården inte hade kunskapen om papperslösas rättigheter och det förekommer att de nekar personer akuttider. Om det händer så kan man be någon från Läkare i världen att stötta genom att ringa till vårdgivaren och upplysa dem om vad lagen säger. Det gör de gärna. Lamin har nu fått hjälp och slipper leva på soppa.