Victoriahem äger cirka 39 000 lägenheter i 31 kommuner. Problem med underhåll, lyxrenoveringar och stora hyreshöjningar förekommer inte bara i Husby och Kista utan över hela Sverige.

Victoriahem, ett enda stort elände

Victoriahem bildades 2022 när Hembla och Victoria Park slogs ihop. De blev då en av Sveriges största hyresvärdar. Victoriahem skriver på sin hemsida att “Victoriahem är den privata hyresvärd som lämnar flest lägenheter till bostadsförmedlingen”. Detta kan tolkas som att de slår sig för bröstet och tycker att de är en bra hyresvärd ELLER så kan man tolka det som att många hyresgäster är missnöjda och byter hyresvärd så fort man kan,vilket resulterar i högre antal lediga lägenheter hos dem.

På facebook cirkulerar reklam från Victoriahem där de uppger att man kan få rabatterad hyra i bl.a Skiftinge Eskilstuna om man flyttar till en av deras lägenheter där. Detta är lite mystiskt i ett Sverige där det är stor brist på lägenheter i princip hela landet.

Röster från hyresgäster i Victoriahem

Efter att ha varit i kontakt med flera hyresgäster både i Husby och Eskilstuna har vi förstått att problemet med Victoriahem inte bara finns i Stockholm utan även förekommer på såväl större som mindre orter. 

Fatima boende hos Victoriahem i Husby uppger att:

 “-Ventilationen blåser ut kall luft i lägenheten så att det känns som det blåser i lägenheten. Barnen är sjuka hela tiden och blöder näsblod om de sover i överslafen på våningssängarna. Victoriahem renoverat badrummet för inte så länge sedan  men det finns  redan mögel som syns på flera ställen.”

“-Jag har försökt att få dem att ordna köket som är slitet och ofräscht. Golvet i hallen lutar och knarrar. Det är svårt när barnen sover eftersom de vaknar av ljudet. Victoriahem vill inte göra något åt det.”

“-På sommaren är lägenheten så varm att det inte går att vara hemma och på vintern är det så kallt att vi fryser och blir sjuka.”

Elias Sabouri-Andersson som tidigare bodde hos Victoriahem i Strängnäs berättar:

“-Vi flyttade in i en lägenhet i centrala Strängnäs våren 2023 och flyttade ut i slutet av sommaren 2023 med Victoriahem som hyresvärd och en hyra på 12 000 kr. Lägenheten såg väldigt fin ut men det dröjde inte länge förrän vi började upptäcka brister.”

Elias berättar:

“-Det gick inte att stänga ugnsluckan och duschutrymmet var felkonstruerat så att vattnet rann ut i badrummet istället för ner i avloppet.”

“-Jag var rädd för att vi skulle orsaka en vattenskada både hos oss och hos mina svärföräldrar som bodde under oss. En felanmälan till hyresvärden gjordes ,men de ville inte åtgärda problemen.”

“-Vi kunde inte använda duschen hemma utan duschade hemma hos svärföräldrarna i flera månader. Vi har även ett barn på ca.2 år så det blev ju väldigt svårt.“

“-Till slut flyttade vi till Eskilstuna och en annan hyresvärd.” 

“-Jag begärde hyresreducering hos Victoriahem som, till slut efter mycket kamp, tvingades betala ut summan vi lagstadgat hade rätt till.”

Sardar boende i studentboende i Eskilstuna hos Victoriahem: 

“-Jag flyttade in hösten 2023 och besvärades genast av dålig lukt från badrummet som var nedgånget och ofräscht.” 

Detta åtgärdade hyresvärden efter mycket tjat.

Då startade nästa problem. Lägenheten är en mycket liten etta med kokvrå så när kylskåpet började pipa hela tiden och inte gick att få tyst på, felanmälde jag igen.

“-Jag är student, jag måste kunna sova och studera i mitt hem men Victoriahem ansåg inte att oljudet var ett problem för mig utan struntade i att fixa det.”

“-Jag ska flytta nu till en annan stad och hyresvärd och pendla till Eskilstuna.”

Röster från flera platser i Sverige

Det finns många hyresgäster och boende hos Victoriahem över hela landet med liknande problem som förekommer i Husby och Eskilstuna. 

I Malmö är problemen stora och många hyresgäster uttrycker sin förtvivlan angående hur Victoriahem missköter sina fastigheter och hur de bemöter sina hyresgäster.

En boende i Malmö skriver  på ett forum bl.a att vattnet varit avstängt i mer än 3 dagar och att helgen kommer och att det inte går att få kontakt med hyresvärden. 

De boende i Malmö beskriver också hur hissar varit avstängda under långa perioder utan att Victoriahem har åtgärdat felen. Detta har resulterat i att personer med barnvagnar och pensionärer har blivit isolerade hemma.

I Bro uppger de boende att bristande snöröjning, fuktskador mm är vanligt och att det är problem med att få fel åtgärdade utan att det fuskas, om Victoriahem ens försöker åtgärda dessa.

Gemensamt för alla orter är det otrevliga och nonchalanta bemötandet hyresgästerna möts av hos kundtjänst.

Går inte att säga upp kontraktet 

På vissa orter är det problem med att säga upp sitt hyreskontrakt. Det har hänt att boenden skickat sin uppsägning på posten och sedan ringt för att kontrollera att uppsägningen blivit utförd. 

Kundservice svarar då att de inte fått något brev om detta och uppmanar till att lämna det direkt till deras kontor. Victoriahem vägrar ibland medge att någon uppsägning har gjorts.

Hyresgästerna som skrivit om detta uppmanar alla att ta med vittnen när de säger upp sina hyreskontrakt för att inte bli lurade på uppsägningstid och därmed pengar.

Tvingas reparera vid normalt slitage

Ytterligare problem som förekommer är att hyresgästerna själva tvingas reparera sina lägenheter till samma status de hade när de flyttade in oavsett om man bott där i flera år eller en kortare tid. 

Ett visst slitage räknas in när hyrorna sätts och man har alltså löpande under sin tid som hyresgäst betalat för ett normalt slitage. 

Ett ljus i tunneln?

Många hyresgäster vill att Svenska Bostäder tar över som hyresvärd eftersom det står klart att fusk, renoveringar och eftersatt underhåll är “praxis” hos Victoriahem.

Victoriahem ägs av det tyska bolaget Vonovia som i sin tur har stora skulder och behöver sälja fastigheter för att klara sig. De har redan börjat sälja fastigheter runt om i Europa. Vi vet inte om Sverige kommer att beröras av detta. 

Men en sak vet vi säkert:

Sämre hyresvärd än Victoriahem är svårt att hitta.