Husbybon Ahmed Al-maghrabi är en av flera eldsjälar i Husby med omnejd som kämpar för att ge palestinierna en röst. På söndagen den 22 oktober anordnade “Palestina arbetsgrupp mittersta Sverige” en demonstration med tusentals deltagare på Sergelstorg. Ahmed Al-maghrabi höll, tillsammans med Victor Samaina, i manifestationen som var en välplanerad och strukturerad protest mot Israels förtryck.

Vi träffade Ahmed och tog reda mer om vem han är och vad som är bakgrunden till hans starka engagemang. Ahmed är ursprungligen palestinier bördig från Bisan ,en liten stad i Palestina, inte långt från Jordanfloden och gränsen till Jordanien. Han har bott 23 år i Sverige.

Hans far Ali fördrevs 1948, tillsammans med sin familj,från sin jord av Israelerna. Ahmeds pappa var då 8 år. Hans far fick aldrig återvända utan bodde med fru och barn i Kuwait tills de återigen fördrevs till Jordanien när det blev krig mellan Irak och Kuwait 1990-1991. Drömmen om Palestina har alltid hållits levande i familjen och han är uppväxt med att bejaka och stärka sin palestinska identitet.

Vi ställde några frågor till Ahmed:

Vad är din drivkraft som gör att du kämpar med att anordna stora demonstrationer?

“-Jag har alltid varit engagerad i Palestinafrågan och är intresserad av såväl politiska som humanitära aspekten. Vi måste synas och motverka dubbelmoralen i medierna så att sanningen kommer fram. Vi är mot våld och för medmänsklighet, inget annat.”

Vad kan folket i Sverige göra för att stödja det palestinska folket i Gaza?

“-Delta i våra manifestationer. Ju fler vi är desto bättre, då syns vi. Våga stå upp för det palestinska folket och för rätten att leva under trygga förhållanden. Folk får inte vara rädda. Det är även viktigt att vara källkritisk och inte tro på allt som cirkulerar i olika medier.”

Vi pratade även med Victor Samaina som tillsammans med Ahmed Almughrabi är en frontfigur i solidaritetsarbetet. Victor är egenföretagare och ett känt ansikte för de som engagerat sig i palestinafrågan genom åren Han härstammar från Nablus på Västbanken.

Vad tror du måste förändras för att det mediala och politiska stödet för Palestina runt om i Världen ska öka?

“-Det är viktigt att försöka tydliggöra att medierna inte alltid skriver sanningen utan att man vrider och vänder och tänker efter ordentligt innan man tar ställning. Det är också viktigt att vi sätter press på FN och våra politiker både lokalt och centralt ,att våga stå upp för Palestina. Tyvärr kommer inget att ske i FN eftersom USA har vetorätt och att de agerar storebror till Israel. Därför är det tyvärr inte troligt att Israel tvingas stå till svars för sina krigsbrott. Någonting har också förändras i Sverige. Det har blivit ett hårdare samhälle där empati inte finns längre som det gjorde på Olof Palmes tid. Vi längtar tillbaka till den tiden.”

Om du fick säga vad du ville till världens ledare, vad skulle du säga?

“Jag skulle säga att de måste ta parti för de svaga som är förtryckta istället för de starka som trycker ned. Exempel på detta syns i olika konflikter runt om i världen. Det är Israel som gång på gång brutit olika avtal genom åren och inte hållit sig rill avtal. Jag vill ha en två statslösning där vi lever i fred med varandra och respekterar marken och avtalen som ingåtts. Tyvärr är det alltid de civila som betalar priset i konflikter och det måste få ett slut. Vi har alla samma värde.

Nästa demonstration är på lördagen 28/10 kl.14.00-17.00. Vi samlas på Norrbro och marscherar mot Norra Bantorget.”

Videon ovan är från protesten på Sergels torg i helgen.