Idag har vi intervjuat John som är drivande i Taxiunionen och som varit med och tagit fram appen Fair som konkurrerar med Uber fast med mycket bättre villkor för förarna.

Vem är du?

Jag är en av styrelsemedlemmarna i Taxi-unionen som har initierat en app som heter Fair. 

Och hur fungerar den här appen Fair? 

Den fungerar i princip som Ubers app, det är en ganska enkel app. Men däremot är det så att vi är som ett kooperativ. Vi som kör och vi som är åkare, vi äger 75% av aktierna i det bolaget och så kommer det alltid vara och den går inte att sälja till andra som står utanför industrin. 

Och vad är fördelarna med jämfört med Uber?

Först och främst är det då en app som vi som har ansvar är själv, förarna, vi vet vad som gäller, vi känner till marknaden, vi vet utmaningar som många står inför. Så på det sättet är det väldigt bra för förare och åkare att vi tillsammans äger det så ingen som bestämmer över våra huvuden. Vi kan, med Uber och Volt kan vi få ett mail till exempel på fredags och på måndag har vi nya priser. Take it or leave it. Du behöver inte köra med oss. Men här bestämmer vi själv. 

Vad som är fördel för kunden då?

Om man tänker att det är ett svenskt företag, vi betalar skatt i Sverige. Inte bara det, pengarna stannar i Sverige. Uber och Bolt suger pengar från Sverige, medan vi använder pengarna här. Vi köper tjänster, vi köper produkter. Det rullar in i vår ekonomi i Sverige. Det är väldigt positivt. Det som är en fördel utöver det för våra kunder, trots att vi tar 10 % mer i avgift från kunden, är det så att vi har samma pris från klockan 6 på morgonen till 9 på kvällen. Så vi har ingen surge-priser. Medan hos Uber när det finns en stor efterfrågan på priset så går upp 300-400 procent.

Hos oss är det samma pris och du vet vad du kan räkna med. Det är bara lite dyrare, men det är alltid samma och det är alltid värt att satsa på det. Det var också en fördel att vi tar utdrag från polisregistret. Det betyder att varje åkare och varje förare måste komma med ett utdrag från polisregistret. Och om vi anser att det kan finnas ett hotbild gentemot någon av våra passagerare,

då ska de inte köra med oss. 

Men så gör ju inte Uber? 

Nej, och inte Bolt heller. Okej. Ingen av dem. Och sen är det bra mycket billigare än Taxi Stockholm och så vidare. Ja, priset ligger väldigt lågt. Det är fortfarande halva priset i princip, kan man säga. 

Och hur får man tag i den här appen då? 

Väldigt enkelt, du söker efter fairtaxi.se eller gå in på Appstore och då hittar du den, utan problem Den är en av de mest nedladdade apparna just nu.

Finns det några fler fördelar för förarna?

För förarna och åkare är det så här att istället för en avgift på 23-25, upp till 35% i serviceavgift hos Uber kan få de hos oss 10-12%. Det betyder i princip minst 20% mer i pengar.