Guldsmeden Baktiyar jobbade i en butik i Husby 1995. Det var hans första år i Sverige. Fredagen den 13:e 1995 så kom två rånare i butiken klockan 15:00. En av rånarna riktade en pistol mot Bakhtear. Det skulle han inte ha gjort.

Bakhtear som precis hade kommit från kriget i sitt hemland och när en rånare riktade pistolen mot hans chef som raffsade ner guld i en påse så slog han till. Han tog grepp om rånaren bakifrån och lyckades ta pistolen.

En person med rånarluva var utanför i bil och han tycktes ta efter ett vapen i bilen. Bakhtear sköt då tre skott mot honom varav två träffade. Efteråt hölls tre olika rättegångar och till slut dömdes han för grov misshandel och satt 6 månader i fängelse och han fick inte heller medborgarskap på grund av detta. Han fick även betala 50 000 kr i skadestånd. Det gjordes en insamling och allmänheten bidrog med så mycket pengar att det räckte till att betala allt skadestånd.

Bakhtear har träffat en kompis till en av rånarna som berättar att rånaren nu är i Thailand och arbetar med välgörenhet. Baktiyar själv har lämnat guldbranchen och håller nu på med en hotellverksamhet.

skrev DN om fallet och så här.