För några år sedan beslutade Svenska bostäders styrelse att cirka 15 hus i Husby (Oslogatan) skulle renoveras med s.k. “kvarboenderenovering”. Svenska bostäder har tidigare evakuerat alla hyresgäster innan de påbörjat större renoveringar men nu gör de precis som Victoriahem och renoverar när folk bor kvar. Hyresgästerna har knackat dörr och samlat namn och nästan alla kräver att de ska bli evakuerade men det har Svenska bostäder har struntat i.

Hyresgästerna har försökt att få till möten med Svenska bostäder för att de ska förklara sig. Möte har genomförts men utan resultat. Läget är nu allvarligt eftersom renoveringen har påbörjats och hyresgäster upplever att de inte fått någon vettig information om vad detta kommer att innebära. Rnoveringen genomförs bland annat med slaggborr vilket skapar ett fruktansvärt buller. Detta har hittills varit värst för de som bor på bottenplan eftersom de börjat renoveringen i källareni ett hus. Avloppsdoft har spridit sig i två kvarter vilket har skapat kräkkänslor hos gravida och äldre.

En påläst hyresgäst menar att giftet DDT har blandats i färg och betong (innan det blev förbjudet) och nu kommer det rivas i detta med risken att hyresgästerna får i sig giftet. Giftet kan göra män sterila och ofödda barn missbildade.

Renoveringen har påbörjat på adresserna Oslogatan 9 till 21 och hyresgästerna kräver fortfarande med bestämdhet att de ska evakueras precis hyresgästerna i området blivit tidigare.

Renovering ska genomföras i vart fall på Oslogatan 15-27 och 9-13, 2-16.

Hyresgäster kräver även att de ska få information om exakt vad som ska göras inne i lägenheterna och när.

Här finns info om hur renoveringen var tänkt från början innan Svenska bostäder bestämde sig för att renovera medan folk bo kvar:

https://www.m3bygg.se/projekt/kv-oslo-1-7