Abdi har arbetat som spärrvakt på tunnelbanans blå linje i Stockholm sedan 2012. En konflikt med en smygfilmande kollega ledde till att MTR kränkte honom och SEKO sin vana trogen ställde sig på arbetsköparens sida.

Filmad av kollega i spärren

Abdi satt som vanligt i spärren och plötsligt kom en kollega och sa något som han inte riktigt uppfattade med en respektlös ton samtidigt som kollegan gick mot köket på arbetsplatsen. Abdi blev lite förvånad över att han inte hälsade men sa ingenting. Kollegan återkom och var otrevlig men Abdi besvarade honom inte på samma sätt och packade sina saker för att lämna arbetsplatsen. När han skulle gå ut så frågade Abdi kollegan vad han sagt och då svarade kollegan att: ”Jag sa du får inte ha hörlurar på dig” varvid en ordväxling uppstod. Abdi hade inte haft hörlurarna på själva öronen utan placerade dem på huvudet precis innan han skulle gå hem. I ordväxlingen så sa Abdi att kollegan skulle ”hålla käften” och då svarade kollegan att ”det var bra att du sa det där eftersom jag filmar”.

När Abdi vände sig om så såg han att kollegan hade filmat samtalet. Abdi blev chockad och tyckte det var obehagligt över att ha blivit filmad i smyg. Han sa till kollegan att han tyckte det var fel att filma och att han måste sluta upp med att filma folk. Kollegan hånflinade och gick närmare och fortsätta filma. Abdi föste bort hans hand som kollegan höll mobilen i och kollegan började då skrika ”du slog mig!” och kollegan tryckte på överfallslarmet samtidigt som han fortsätta skrika.

Abdi försökte ringa jourhavande stationschef men han kom inte fram. Kollegan sprang ut skrikande från rummet med spärrluckan mot köket medans han fortsatte att hoppa och skrika ”hjälp hjälp han slår mig”. Därefter ringde trafikledningen och Abdi svarade. De undrade vad som hade hänt och det framkom då att kollegan tryckt på överfallslarm. Trafikledningen sa att ”vakterna är på väg”.

Efter en kort stund så kom vakterna och då sprang kollegan in till spärrluckan och bankade på glaset samtidigt som han skrek ”hjälp hjälp han slog mig”. Vakterna kom in och Abdi följde med vakterna till en annan plats och kort efter det kom även en trafikledare. Efter att både Abdi och kollegan pratat med vakterna och trafikledaren så sa vakten att kollegan ”inte vill göra en polisanmälan” och då blev Abdi ännu mer fundersam med tanke på allt drama kollegan orsakat. Sedan frågade vakterna om Abdi om han ville polisanmäla och då svarade han att han ville det.

När polisen kom så förhörde de både Abdi och kollegan. Efter det så sa polisen att inget brott har begåtts och att kollegan inte vill göra en polisanmälan. Abdi svarade att han blivit utsatt för falska anklagelser/förtal och att han vill gå vidare med en polisanmälan mot kollegan. Efter att hans polisanmälan var klar så frågade Abdi trafikledaren om han kommer göra en trafikhändelserapport där det framgick att kollegan inte vill göra en polisanmälan. Trafikledaren svarade att han inte kommer gå in på detaljer i sin rapport utan det han enda som kommer skrivas är vilka som var på plats.

Falska anklagelser om att ”slå på käften”

Några dagar senare efter filmningen blev Abdi uppringd av stationschefen som sa att han hade fått en videoinspelning från en kollega där Abdi skulle ha sagt: ”jag ska slå dig på käften”. Abdi svarade att det inte kan stämma så han bad stationschefen om att få lyssna på inspelningen. De lyssnade tillsammans på inspelningen och Abdi sa till stationschefen att vad han själv säger är att ”du ska hålla käften mannen” och inte ”Jag ska slå dig på käften”. Abdi bad honom lyssna noga och att han inte hade någon anledning att yttra de orden. Efter att ha lyssnat på inspelningen tillsammans sa stationschefen ”Abdi det stämmer du har inte sagt så”. Stationschefen sa att han skulle maila HR och lämna denna nya information och att han skulle återkomma med svar. Efter någon dag fick Abdi ett sms från stationschefen där han säger att han inte fått något svar än från HR och något svar har aldrig kommit.

Ett möte hölls den 8:e februari 2021 och deltagarna var stationschefen, en representant från HR och SEKO. Mötet började med att Abdi berättade vad som hänt. Då sa personen från HR att det fanns en inspelning där Abdi skulle ha sagt till en kollega att han skulle slå honom på käften. Abdi svarade att detta inte kan stämma och att de misstagit sig men han upplevde att det kändes som om de inte tog hans ord på allvar och de försökte till och med få honom att ”erkänna” att han använt orden ”slå på käften”. Han motsatte sig bestämt deras grundlösa anklagelser och bad om att de skulle lyssna tillsammans på smyginspelningen som nu användes som bevis honom. Tyvärr ”strulade tekniken” och inspelningen kunde inte spelas upp.

Stationschefen tvingas till underkastelse

Abdi frågade stationschefen och personen från HR om de var 100 % säkra på att de hörde orden ”jag ska slå dig på käften”. Efter en liten tystnad kollade representanten från HR på stationschefen och då sa stationschefen till Abdi stora förvåning att han var 100 % säker att han hört att Abdi sagt ”jag ska slå dig på käften”. Från att vara övertygad om att han hörde ”hålla käften” så var han plötsligt övertygad om motsatsen. Direkt efter instämde HR ”vi är säkra på att du sagt så”. Abdi insåg att hans ord inte spelade någon roll utan detta var ett möte där resultatet redan var förutbestämt.

Abdi frågade om han skulle få en annan möjlighet att få titta på hela smyginspelningen men HR representanten var ”osäker om det var lagligt” och att han ”skulle kolla upp det först” och sedan återkomma. Så slutade mötet.

Försöker tvinga Abdi att skriva på en varning

På det andra mötet den 18:e februari deltog samma deltagare. Då tittade de på smyginspelningen tillsammans och det var tydligt att Abdi inte sagt något om att ”slå”. Resultatet var dock redan förutbestämt och Abdi blev tilldelad en varning som han vägrade skriva under.

Skyddsombudet som var med på mötet ville även tala om den andra kollegans uppförande, att han smygfilmar kollegor vilket framstod som ett accepterat beteende av MTR. Det framfördes att det var smygfilmaren som orsakat hela den uppkomna situationen och att man hör på filmen att han hånskrattar, förlöjligar och förolämpar Abdi. Om han var rädd och behövde trycka på överfallslarmet så var det inte rimligt att han skulle stå kvar och förlöjliga och argumentera. MTR ville dock inte alls lyssna på detta.

Smygfilmaren hotar Abdi med att han ska ”banka skiten ur honom”

I februari blev Abdi schemalagd att avlösa smygfilmaren i Solna C. Stationschefen bad om ursäkt och sa att det borde inte ha skett och att det var ett misstag.

I december hände det igen då smygfilmen försökte bryta sig in i spärren genom att rycka kraftigt i handtaget samtidigt som han svor och skrek att han skulle ”banka skiten ur” Abdi och att Abdi inte ”förtjänade att jobba i företaget”. Han var hotfull och såg inte stabil ut. Abdi hade inget annat väl än att trycka på överfallslarmet för få omedelbar hjälp.

Efter en stund kom en person från trafikledningen och seden kom polisen in i biljetthallen och då försvann smyfilmaren från platsen men kom tillbaka efter någon minut. Polisen förhörde Abdi och Abdi gjorde en polisanmälan.

Trots att MTR sagt att de inte skulle schemalägga så att Abdi och smygfilmaren skulle träffas så gjorde de ändå det 5 gånger.

I augusti 2022 så träffade Abdi återigen på smygfilmaren vilket han rapporterade och MTR började då säga att de ville ”omplacera” Abdi.

I augusti 2022 så träffade Abdi återigen på smygfilmaren vilket han rapporterade till jourhavande chef och men MTR förvrängde vad som inträffat och sa att de nu ville ”omplacera” Abdi.

Abdi sjuk av MTR:s diskriminering och kränkningar

Abdi har blivit sjuk av MTR:s agerande och upplever att han utsatts för en grov integritetskränkning av en kollega och det hela har förvärrats av att ledningen startade en process där de försökte ”sätta dit honom” för ett påhittat hot och oriktiga påståenden om olika händelser.