Till justitieministern,

Fattigdom är verklighet i dagens Sverige. Ökande hyreshöjningar varje år, krav på hyreshöjning med 15% till 2025, betalning för vatten och höga matpriser. Vad är det här för liv? Vi vill att familjer och människor ska må bra, men hur ska de klara av det när de tvingas leva under dessa omständigheter? Det är inte förvånande att barn och ungdomar söker andra vägar för att försörja sig när de saknar pengar och det finns få aktiviteter att delta i. Ungdomsgårdarna blir allt färre, och stödet för läxhjälp har försvunnit på grund av att några fuskade.

Är det inte regeringens uppgift att förebygga detta? För att vi ska kunna leva bättre räcker det inte att bara prata om problemen, man måste agera för att folk ska känna sig ekonomiskt trygga och kunna hantera sina liv. Regeringen har presenterat ett reformutrymme på 60 miljarder, men knappt något av dessa medel går till de viktigaste aspekterna i människors liv. Istället ser vi att fokus ligger på brottsbekämpning och militär, vilket inte löser de grundläggande problemen.

Vi vill se sociala insatser, inte bara i Järva utan i alla förorter. Det måste finnas några miljarder i budgeten för de mest drabbade i samhället. Annars riskerar fler barn och familjer att hamna i fattigdom, med ännu fler problem i den nära framtiden.

__________________________________________

Föreningen Ort till ort i Järva, 2024-09-12

Brevet överlämnades på ett möte i Rinkeby Folkets Hus i september 2024.