I Flogsta, Uppsala, har ett nytt initiativ tagit form. Sedan våren har grannar samlats den första söndagen varje månad för att laga soppa tillsammans i parken, ett socialt projekt som snabbt utvecklades till något större. Vad som började som ett enkelt sätt att lära känna varandra har nu blivit en plattform för att diskutera viktiga frågor som rör grannskapet.
Senast hölls även ett grannskapsmöte i samband med soppkokningen, där frågor om gemensamma problem med hyresvärden och framtida projekt diskuterades. Mötet, som var välbesökt, resulterade i konstruktiva samtal och beslut om att samlas igen två veckor senare för att formulera motioner till årsmötet i den lokala Hyresgästföreningen (Hgf). Månadsvisa möten är nu planerade för att fortsätta driva de gemensamma frågorna framåt.
Intressant nog dök flera medlemmar från den lokala Hyresgästföreningens styrelse upp på mötet, trots att de sällan svarar på mejl när boende försöker kontakta dem. De försökte enligt deltagarna ta över mötet genom att använda härskartekniker och ignorera mötesordningen, men de boende stod på sig.
“Det blev ett tufft jobb som facilitator för mötet”, säger en av arrangörerna, “men vi hanterade situationen bra och lyckades föra fram våra argument om vikten av verklig organisering.”. De berättar även att de har inspirerats av Ort till orts arbete i Järva och att de har haft stor nytta av instruktionsboken i hyresgästkamp som Ort till ort i Järva har gett ut tillsammans med andra.
Initiativet i Flogsta ses som ett positivt steg mot att stärka gemenskapen och öka inflytandet för de boende i området.
Skriv en kommentar!