Husby arbetarblad granskar MTR och SEKO efter tunnelbaneveteranens vittnesmål
STOCKHOLM. “Fredrik” har tillbringat tre decennier i Stockholms tunnelbana – men i höstas förlorade han jobbet. Beskedet kom den 2 september 2024, bara dagar efter att hans godkända föräldraledighet löpt ut. Nu stämmer han på egen hand MTR på drygt en kvarts miljon kronor, samtidigt som han riktar skarp kritik mot fackförbundet SEKO för passivitet och brist på stöd.
Godkänd ledighet – sedan kom uppsägningen
Fredrik ansökte om föräldraledighet den 2 juli 2024 och fick den beviljad fem dagar senare. Ledigheten gällde 29 juli–15 augusti; därefter hade han tre schemalagda fridagar och var tillbaka i tjänst den 19 augusti. Trots detta hävdade MTR “olovlig frånvaro” och sade upp honom två veckor senare . Enligt stämningsansökan saknades laglig grund för uppsägningen, och Fredrik kräver nu 200 000 kronor i allmänt skadestånd samt 58 295 kronor i ekonomiskt skadestånd.
Arbetsgivarvänligt och passivt i minst tre decennier
Fredrik började i tunnelbanan 1995 och har sett flera entreprenörsbyten innan MTR tog över 2009. Under åren har han upprepade gånger vänt sig till SEKO för stöd – men beskriver fackets agerande som “ständigt arbetsgivarvänligt och passivt” . När det var förhandling om tvisten om uppsägningen så hölls två förhandlingar bakom hans rygg. Han begärde att få närvara på den lokala förhandlingen med förhoppning att det skulle gå att lösa om han visade en bild på schemat där det stod att föräldraledigheten var godkänd men fick nobben. Den sista centrala förhandlingen lades mitt under en schemalagd semester trots att han bad om att få delta. Händelsen blev droppen som fick honom att lämna förbundet.
Facklig stagnation
Enligt Fredrik leds SEKO:s tunnelbaneklubb (111) av samma personer sedan mitten av 1990-talet. Årsmöten lockar inte många av de över tusen arbetarna, vilket enligt honom visar att medlemmarna har tröttnat på den arbetsgivarvänliga inställningen. Medlemmarna klagar ständigt på att de “inte får hjälp” när de vänder sig till SEKO:s förtroendevalda som har sitt kontor på Gullmarsplan i Stockholm. Missnöjet har gjort att många kollegor bytt till tjänstemannaförbundet ST.
Ett dubbelt svek
När en arbetare med 30 års erfarenhet sparkas trots godkänd föräldraledighet är det inte bara ett juridiskt övertramp – det är ett moraliskt haveri. Att facket samtidigt låter arbetsgivaren köra över medlemmen visar hur farligt det är när en organisation cementerar sina interna strukturer och slutar företräda dem den finns till för.
Skriv en kommentar!