Stockholm, Fridhemsplan – Det började som en vanlig renovering, men utvecklades till en skandal kantad av lögner, svek, korruptionsanklagelser – och till slut: ett litet, men effektivt, hyresgästuppror.
I tunnelbanehuset vid Fridhemsplan, ägt av den kommunala hyresvärden Familjebostäder, inleddes en omfattande upprustning under 2023 – tolv år efter att planerna först påbörjades. Men enligt flera hyresgäster har processen kantats av lögner och maktmissbruk.
“De går ju inte hyresgäster till mötes på något sätt, familjebostäder. Samråd och allting, det är bara ett spel för galleriet”, säger en av hyresgästerna.
Hyresgästerna förlorade kampen mot renoveringen både i hyresnämnden och i hovrätten vilket hyresgäster nästan alltid gör eftersom systemet är riggat till hyresvärdarnas fördel. Men det verkliga motståndet tog fart efter valet 2022, då ett nytt politiskt styre tillträdde. Hyresgästerna började skicka omfattande dokumentation till Stadshuset och pekade ut motsägelser i Familjebostäders kommunikation – de misstänktes säga en sak till politikerna, och göra något helt annat i praktiken.
“Jag började prata om korruptionen, att hyresrättarna har ingen chans… det tog skruv.”
Och det gjorde det verkligen. Den 12 april för något år sedan mejlades ett dokument med korruptionsanklagelser till Klara Lindbloms stab – bara tre veckor senare införde staden ett nytt val: Alternativ D.
✦ Alternativ D – en sen men avgörande seger
Till skillnad från de tidigare alternativen A, B och C, som alla innebar totalrenovering, lät alternativ D hyresgäster behålla sina ursprungliga kök och innerdörrar, samt välja enklare golv. Resultatet blev en lägre hyreshöjning och mindre miljöpåverkan.
Men det nya alternativet kom för sent för många. Flera hyresgäster i första etappen hade redan tvingats välja dyrare renoveringslösningar innan alternativ D fanns.
“Det var bara en kvinna som valde det. De andra hade redan gjort sina val när beskedet kom.”
✦ Domstolsbeslut utan insyn – hyresgästerna får inte delta
Hyresgästerna beskriver ett system där deras röst är oviktig:
“Vi fick inte vara med i hovrätten och höra hur ärendet framläggs. Det är en jurist som refererar det till tre domare. Det är en skenprocess.”
Hyresgästföreningen som i normalfallet inte hjälper hyresgäster i processer om renoveringen skickade sin “expert” som enligt hyresgästerna agerade mycket lamt och knappast ens försökte att påverka processen. De beskriver även hur tidigare jurister från fastighetsägarorganisationer sedan återfinns som domare i hyresnämnden– en intressekonflikt som väcker starka känslor.
✦ Politisk förlamning och svek
Initialt var det det röda styret med Ann-Margareth Livh som bostadsborgarråd som startade processen. Men nu riktas också kritik mot Socialdemokraterna, som enligt de boende motarbetat miljövänliga alternativ som att bevara gamla kök.
“Socialdemokraterna vill inte tänka miljömässigt. De vill kasta ut äldre människor på gatan. De respekterar inte oss.”
En journalist på Mitt i Kungsholmen började följa ärendet och såg potential för en stor granskning – men intresset dog ut.
“Först var hon eld och lågor. Sen hände ingenting. Jag har försökt få media att uppmärksamma det här i fem och ett halvt år.”
✦ Vdn sparkades – men många frågor kvar
Enligt de boende fick kampen ett konkret resultat: Familjebostäders vd Schneider fick sparken.
Hyresgäster som nu ska återvända till sina lägenheter tvingas skriva på något slags kontrakt utan att få veta vad hyran blir, eller ens se lägenheten innan.
“Är det verkligen rätt att man som hyresgäst ska behöva skriva på ett kontrakt osett?”
“Vi får inte gå in och titta. Det verkar som vi godkänner allt, utan att veta vad vi får.”
Skriv en kommentar!