Många som bor i miljonprogramsområden har upplevt socialtjänsten som en hotfull, arrogant och rasistisk makt som ofta skapar mer problem än den löser. Den svenska kapitaliststaten har en lång historia av omhänderta just fattigas och minoriteters barn, från samerna till dagens minoriteter i arbetarklassområden. 

LVU = Lag om vård av arbetarklassbarn

“En svensk studie visar att förskolebarn med gynnsam socioekonomisk familjebakgrund mycket sällan hamnar i samhällsvård medan sannolikheten för att göra det beräknas vara hela 250 gånger högre för små barn med en ensam, lågutbildad och arbetslös mamma med ekonomiskt bistånd”
Citerat ur en statlig utredning, SOU 2015:71

De flesta som kommer nya till ett land hamnar längst ner på samhällsstegen och hamnar därför i större utsträckning i sociala svårigheter som leder till att barn omhändertas. Om personer från “muslimska” länder utgör en stor del av de nyligen invandrade så kommer dessa också drabbas av en större andel omhändertaganden. Vad som är slående är dock att antalet omhändertaganden som drabbar ensamstående föräldrar ur arbetarklassen och personer med invandrarbakgrund (och “muslimsk”) är extremt hög jämfört med andra samhällsgrupper.

Statistik direkt från Förvaltningsrätten i Stockholm

Vi har tagit fram en lista över alla LVU-mål (kan lämnas ut till intresserade) som inleddes 2023 och gått igenom vilka namn som indikerar utländsk bakgrund och dessutom vilka som indikerar härkomst i ett “muslimskt” land.

436 mål LVU-mål inleddes i Förvaltningsrätten i Stockholm 2023
Av dessa hade 307 utländskt klingande namn
Av dessa så har 104 ett namn som indikerar “muslimsk” härkomst
119 hade svenskklingande namn
15 namn var skyddade med sekretess

Av de cirka 2,3 miljoner invånarna i kommunerna som tillhör Förvaltningsrätten i Stockholms domkrets har ungefär 27 procent utländsk bakgrund. Av dessa 27 procent så har cirka 5,4 procent “muslimsk” bakgrund.

Om andelen mål med “muslimska” barn som omhändertogs (socialtjänsten “vinner” nästan 100 % av målen) var lika många som andelen av befolkningen så skulle antalet mål vara 24. Istället är antalet 104, Om man dessutom antar att “muslimska” barn i större utsträckning blivit omhändertagna tillsammans med fler syskon än de med svenskklingande namn så blir skevheten ännu värre. Det är tydligt att det finns klassförakt och en rasistisk struktur som påverkar socialtjänsten.

Slutsats och kommentar

Den subjektiva upplevelsen av att socialtjänsten inriktar sig på “muslimska barn” som kom till uttryck i den så kallade “LVU-kampanjen” bekräftas av statistiken. Många är de “nyttiga” personer som ställt upp och försvarat den heliga staten i “kriget mot muslimerna”. Vad de vill är att förtroendet för socialtjänsten ska återupprättas men det är helt omöjligt om de inte först erkänner att det finns problem med klassförakt och rasistiska strukturer.

Statliga SVT spred nyligen påståendet “LVU-kampanjen saknar grund – barn med muslimsk bakgrund omhändertas inte oftare än andra” utifrån en rapport från Socialstyrelsen. Vad de menar är att fattiga “muslimer” inte omhändertas oftare än “fattiga” svenskar. Rapporten räknar bara med “första generationens invandrare” och alltså inte samtliga med “utländsk bakgrund”. Vi anser inte att socio-ekonomiska faktorer kan motivera att 70 procent av målen (inte antalet barn) rör barn med namn som indikerar utländsk bakgrund och vi anser inte heller att sådana faktorer kan motivera att 24 procent av målen rör barn som har namn som indikerar “muslimsk” härkomst.

/ Husby arbetarblads redaktion

________________________________

Cirka 25% av personer med utländsk bakgrund i Sverige uppskattas komma från länder med en övervägande muslimsk befolkning (se beräkning nedan).