Svarta behållare ligger runt om i dikena i Järvaområdet. Oftast hamnar de där på helgerna när det är dags att festa. Lustgasbehållarna är som bekant ett hjälpmedel inom vården där det används i utspädd form. Det är inte förbjudet att använda lustgas som berusningsmedel och den säljs massivt över hela landet. En del av pengarna från försäljningen hamnar på Malta.

Vem förser Sverige med lustgas?

Vid en undersökning kan man spåra företaget bakom Fastgas till Malta. Företaget har också kopplingar till Nederländerna och Kina. Genom en mycket krånglig företagsstruktur är det inte lätt att spåra dem.

Företrädare på Malta förnekar och anser det vara ärekränkande att påstå att de förser människor med ett skadligt berusningsmedel. Fastgas menar att deras produkt inte används så. Fastgas har utvecklats till en vinstmaskin.

Vilka är konsekvenserna av att använda lustgas och varför är det ett så populärt berusningsmedel?

Lustgas ger en skön känsla men orsakar skador. Gasen förstör B12 vitaminet i kroppen och skadar nervsystemet. Man domnar bort i händer och fötter och man blir kraftlös i armar, ben och fingrar, man får svårt att stå och gå och kissar på sig.

Skador på hjärnan, ångest, yrsel och påverkan på syn och hörsel samt svimning och blodproppar i lungorna är andra mindre trevliga biverkningar. Skadorna som uppstår kan vara bestående för en del.

Ruset är cirka 1-2 minuter då man känner sig glad och avslappnad. Gasen kan ge hallucinationer och smärtlindring pga att det uppstår syrebrist i hjärnan. Staten har inte förbjudit denna drog så det är upp till anhöriga att försöka få folk att sluta använda gasen. Det kan vara svårt att övertyga eftersom gasen inte ger skador snabbt. Men vem vill kissa på sig på en fest?