På senare tid har en del sociala medier och traditionella nyhetskanaler riktat viss uppmärksamhet mot polisvåld, särskilt vid demonstrationer. Samtidigt ges polisen allt större befogenheter att använda våld, nu senast har de fått rätt att skjuta med gummikulor som kan vara dödliga. Var är utvecklingen på väg och är det fler som dödas av polisen än förut?

Statistiken visar att i genomsnitt har 8,5 personer per år dött i samband med polisingripanden under de senaste tio åren. Tidigare låg genomsnittet på omkring 1,4 personer per år. Dessa siffror antyder en tydlig ökning av polisbrutaliteten, åtminstone när det gäller dödsfall. Det verkar dock inte finnas tillgänglig statistik över antalet poliser som blivit anmälda eller dömda för övervåld, vilket gör det svårt att få en fullständig bild av situationen. Dessutom måste man ta hänsyn till mörkertalet – de fall där personer av olika anledningar inte anmäler polisen för övervåld.

Gummikulor

Polisen kommer nu att utrustas med vapen som avfyrar gummikulor. Om dessa avfyras på nära håll kan de orsaka allvarliga skador. För att minimera risken för att detta vapen används på” fel sätt” och på nära avstånd, ska poliser även förses med kroppskameror. Men det faktum att polisen bär kameror eliminerar inte de skador som uppstår när någon träffas av dessa gummikulor. Det finns foton från andra länder som visar människor som fått livslånga men, som exempelvis förlorade ögon, efter att ha träffats av liknande projektiler.

Röster från gatan och medier

Husbyarbetarblad har tidigare rapporterat om en man som blev misshandlad i Kista när han verbalt försökte förhindra att polisen angrep en man med funktionsnedsättning. Mannen fick sin kropp täckt av blåmärken, vilket dokumenterades.

Tidningen har också rapporterat om en man med kopplingar till Husby som dog i en cell i Huddinge. Kroppen visade tydliga tecken på att mannen blivit svårt misshandlad, men personalen hävdade att det rörde sig om ett självmord.

Polisens brutalitet har också visat sig under demonstrationer. Vid flera tillfällen har övervåld dokumenterats under Palestinarörelsens demonstrationer, trots att dessa har varit tillståndsgivna.

Den 19 juli hölls en bilkortege med tillstånd. Demonstrationen förlöpte lugnt fram tills alla bilar stannade vid korsningen Götgatan-Ringvägen. Då sprang en polis fram och drog ut en man ur en bil, trots att mannen bara väntade på att trafikljusen skulle slå om. En annan deltagare närmade sig för att se vad som pågick, men det dröjde inte länge innan polisen slog honom på axeln, där mannen tidigare fått en metallplatta inopererad. Mannen upplevde genast svår smärta. Vår reporter som satt i en bil kunde knappt tro sina ögon.

Polismannen fortsatte sedan mot en äldre kvinna som stod på trottoaren och betraktade händelsen, och sparkade ned henne. Kvinnan blev blodig och blåslagen (se bilden till denna text) och sökte senare vård för sina skador. Hon deltog inte ens i demonstrationen utan var där för att köpa glass. Polismannen har nu blivit identifierad och polisanmäld av flera av demonstrationens deltagare.

Vid flera tillfällen har polisen även genomfört åsiktsregistrering vid tillståndsgivna demonstrationer genom att fotografera deltagare och deras registreringsnummer. Detta är bara ett exempel på de många vittnesmål som finns från Palestinarörelsens manifestationer.

Frågan vi måste ställa oss är: Om detta händer inför öppen ridå, vad pågår då när ingen ser?

Andra vittnesmål från verkligheten

När man pratar med ungdomar i förorten, känner nästan alla någon som blivit utsatt för polisbrutalitet.

En nylig incident drabbade en ung man från Husby, som fick sin käke avslagen och sina tänder utslagna av en polis med batong för några veckor sedan. När jag träffade honom bar han munskydd för att skydda sina sår, men han visade mig hur hans överkäke har byggts upp igen och hur arbetet med att ersätta hans tänder har påbörjats.

Min naiva fråga var om han hade anmält polisen i fråga. Han tittade på mig med en blandning av förvåning och uppgivenhet och sa att han inte kunde göra det, eftersom polisen vet vem han är och var han bor. Dessutom var han övertygad om att en anmälan inte skulle göra någon skillnad.

Vad är övervåld?

Hur mycket våld en polis får använda är reglerat i polislagen. Polisen får aldrig använda mer våld än vad situationen kräver. Om det finns en risk för våld, eller om hot om våld förekommer, har polisen rätt att använda våld. Men omfattningen av våldet måste stå i proportion till hotet, och detta får aldrig användas som en ursäkt för att bruka övervåld.

På Instagram kan man läsa om hur många, särskilt ungdomar, men även andra, utsätts för övervåld från polisen. Utvecklingen går av allt att döma på fel håll. Därför, berätta om det! Det är av största vikt att polisvåldet uppmärksammas för att bromsa utvecklingen.