Osman är sängliggande med syrgas och har en allvarlig njursjukdom. Hans fru stod på kontraktet och sedan hon dog har Svenska bostäder jagat honom för att kasta ut honom ur lägenheten. Detta trots att lagen säger att man rätt att ta över kontraktet om ens fru avlider.

När vi träffar Osman har han svårt att prata men hans barn berättar att han har bott i lägenheten i ett par deceinner. Hans vuxna barn kämpar nu för att Osman inte ska bli hemlös. Som motståndare har de ett allt mer girigt och politikerstyrt bolag. För varje hundralapp som hyresgästerna betalar in så har Svenska Bostäder 58 kr kvar efter att utgifterna är betalda (se nedan). Ändå upplever allt fler hyresgäster i järvaområdet att de känner sig jagade av Svenska bostäders krav på ständigt ökande hyror och av en “utredare” vars namn dyker upp hela tiden i olika ärenden.

Osman har ansökt att ta över kontraktet flera gånger men får hela tiden avslag. Osmans familj har bott i lägenheten sedan tidigt 2000-tal. 2020 dog hans fru medan hon var på en resa till Somalia. Osman meddelade Skatteverket om dödsfallet och försökte registrera hustrun som avliden men Skatteverket ville först inte registrera dödsfallet.

Familjen tog kontakt med Svenska Bostäder för att berätta om situationen och bad om överlåtelse av kontraktet till Osman. De möttes av misstro och fick avslag. Utredaren från Svenska Bostäder, besökte familjen flera gånger för att kontrollera situationen. Hon ifrågasatte om Osmans fru verkligen hade avlidit och anklagade Osman för att ha hyrt ut lägenheten i andra hand eftersom han låtit en anhörig bo i lägenheten när han själv var på resa. Anhöriga sa att de kunde visa en film från begravningen men utredaren var inte intresserad av att se den.

Osman ligger i sin säng med en obotlig njursjukdom och åker ofta in för att få dialys. Svenska bostäder bryr sig inte om detta och har avslagit Osmans senaste ansökan om att få ta över kontraktet med hänvisning till att de redan har sagt upp kontraktet. Som synes nedan så påstår de att Osman har ett “bristande behov” av lägenheten. Detta är en ren lögn eftersom de har varit i lägenheten flera gånger och de vet om att Osman är 87 år, sjuklig och bor i lägenheten.

Osman och hans familj är n mycket bekymrade över vad framtiden har att erbjuda. Osmans hälsotillstånd har förvärrats ännu mer på grund av stressen över den den kommande vräkningen. En domstol kommer så småningom att titta på ärendet och bestämma ifall Osmans ska vräkas.

Med tanke på hur Svenska Bostäder beter sig mot hyresgästerna så frågar sig många hyresgäster om det spelar någon roll hur de röstar i valen. Varför gör politikerna ingenting? Tycker de att bolagets agerande är okej?

Svenska Bostäder får in 3,3 miljarder och deras kostnader är 1,4 miljarder. 1,4 / 3,3 blir cirka 42 procent. De har alltså cirka 58 kr kvar på varje hundralapp som hyresgästerna betalar in.