När chockhöjningar av hyran krävdes 2024 var det många röster som höjdes mot det orimliga kraven på 12%. Efter förhandlingar höjdes hyrorna med cirka hälften men på det lades även höga kostnader för vatten, en kostnad som tidigare ingått i hyran.

Nu kommer nästa strid, nu vill privata fastighetsägare i Stockholm och Gotland höja hyrorna med så mycket som 15,4% under 2025.Kravet rör ca 60.000 lägenheter. Hans Lind pensionerad professor i fastighetsekonomi uttalar sig i Svenska Dagbladet och menar att fastighetsägarnas krav är “oseriösa” och kallar det för “dumheter”. Fastighetsägarna menar å sin sida hävdar att deras krav är “realistiska” med tanke på ränteökningar och stigande kostnader.

Louis Landeman chef för kreditanalysen hos Danskebank menar att det inte alls går så dåligt för hyresvärdarna som de vill påskina, möjligheterna till finansiering och den avstannade inflationen har sänkt deras kostnader. Flera går till och med med högre vinst än förväntat. Hans Lind menar att om man ska ta hänsyn till olika faktorer som påverkar hyran ska det anges att det är räntan , energin osv. Man bör även då vara snabb att sänka hyran i samma takt som den höjs om förutsättningarna förändras.

Han menar även att medlarna inte är kunniga och att ingen typ av inblandning från staten finns. Resultatet blir att höjningarna oftast hamnar vid 50% av de begärda höjningarna. Hyresvärdarna vet detta och begär mer än vad som är skäligt för att i slutändan få högre höjning.

Hans Lind menar att det är löneökningarna som ska styra hyreshöjningarna. Staten borde säga ifrån och se till att tydligare riktlinjer finns. Han menar också att så få riktlinjer för hyressättning finns pga att det inte tidigare behövts. När inflationen var låg fanns inte problemet på samma sätt.