På torsdagseftermiddagen besökte vi eritreanska festivalen i Eggebygård. Polisens närvaro var enorm och området dominerades av personer i gula västar som var där för att hålla ordning. Polisen hade satt upp mobila kameror i området och ridande poliser var också där. Den Blå brigaden som attackerade festivalen 2023 höll en manifestation mot festivalen ca 800 m därifrån.

Området mellan arrangemanget var avspärrat och övervakat av många poliser. Var beredda på en promenad då området är avspärrat för biltrafik. Inne på området såldes mat och dricka, tivoli med karuseller, mycket dans och musik. Var beredd på att genomsökas med metalldetektor när du går in genom kassan. Vi intervjuade en ansvarig för festivalen som berättade om säkerheten mm kring festligheterna m.m (se intervjun nedan).

Vi fortsatte vår promenad i området och lyckades komma i kontakt med en motdemonstrant från den Blå brigaden. Personen var först avståndstagande och irriterad och frågade vilken sida vi stod på. Han berättade tillslut att de samlats från olika delar av Europa för att stoppa festivalen de anser vara en typ av “hyllning till en diktatur”. Läs deras uttalande längst ner. De skriver att festivalen blivit ett “politiskt slagfält” (vem har orsakat det…?) och att “odemokratiska” föreningar inte ska få ha festivaler och hyra lokaler. Det ironiska i det hela är de själva vill strypa yttrande- och mötesfriheten genom att de kämpar för att kommunen ska få blockera de föreningar som politikerna anser vara “odemokratiska”.

Fascisten Nick Alinia intervjuade Blå Brigaden och la upp en film som visar hur Blå Brigaden gjorden en rusning mot polisens avspärrning. Oklart hur det hela slutade.

HÄR NEDAN ÄR FILMER OCH BILDER FRÅN SJÄLVA FESTIVALOMRÅDET (FESTIVALEN BÖRJADE IDAG)