Husby arbetarcentrum skriver: “Efter fem år som teamledare på byggföretaget Friday City Service AB har vår medlem utsatts för flera orättvisor och arbetade under svåra arbetsförhållanden. Trots att han arbetade övertid och sparade sin ersättning, fick han aldrig de pengar han hade rätt till. Totalt uppgick den uteblivna lönen till minst 344 504 kr. När medlemmen slutade arbeta övertid och endast jobbade sina ordinarie timmar, bad han om sin ersättning men chefen lovade ständigt att betala ut det senare.

Vår medlem arbetade som teamledare, men när coronapandemin slog till fick han färre arbetstimmar. Efter två år meddelade chefen att det hade gått för lång tid och att lönen därför inte kunde betalas ut. Det som gör situationen ännu värre är att många anställda på företaget inte har fått lönespecifikationer eller anställningsavtal.

I april 2023 konfronterade medlemmen chefen och bad om en löneökning samt sin uteblivna ersättning. Chefen blev arg och lovade att återkomma inom två månader, men medlemmen fick inget svar. Situationen eskalerade när medlemmen behövde två dagars ledighet och arbetsförkortning för en tandoperation, vilket chefen nekade.

Efter att ha blivit sjuk och fått ryggbesvär på jobbet, blev medlemmen sjukskriven i sex månader utan att chefen kontaktade honom. I december 2023 sade medlemmen upp sig, men chefen förfalskade dokument och hävdade att han sagt upp sig redan i april samma år. Medlemmen misstänker att chefen försöker bli av med hans arbetstillstånd.

Medlemmen har kontaktat Byggnads och skickat bevis på att han sade upp sig i december 2023. Trots att Byggnads har fått bevisen, dröjer processen. Chefen har erbjudit att betala för de senaste två åren, men inte för de tidigare fallen. Villkoret för detta är att medlemmen ska glömma de tidigare åren med utebliven lön.

Efter sju månader blev ärendet klart. De ville att han skulle skriva på ett avtal för att avsäga sig all rätt till betalning för de tidigare åren. Vi riktar kritik mot Byggnads för deras hantering av denna konflikt. Chefen förfalskade uppsägningsbrev i arbetarens namn och ljög om att han avslutade sin tjänst tidigare samt hade utebliven betalning gentemot arbetaren. Efter att ha fått denna information och fortfarande agerat på detta sätt så får man fråga sig, står Byggnads i detta fall på arbetarnas eller arbetsgivarens sida?

Vidare sker andra förfärliga saker på Friday City Service AB. Ingen arbetare får lönespecifikationer. Några får inte sina semesterdagar och arbetsförkortning som de har rätt till enligt lagen. De som rapporterar denna information eller sprider den blir hotade med uppsägning. När en arbetare blir sjuk undviker företaget personalen och börjar pressa dem att säga upp sig från jobbet.

Friday City Service AB fortsätter att undvika sitt ansvar gentemot sina anställda. Därför håller Husby Arbetarcentrum en kampanj mot dem tills de ger rättvisa till vår medlem. Vi uppmanar också alla som köper deras tjänster att omedelbart sluta göra det.

/ Husby arbetarcentrum”