Vad finns egentligen i kommunens hus? På första våningen finns det så kallade Medborgarkontoret samt Husby bibliotek och på andra våningen ligger det mystiska “Framtidshuset”.

Medborgarkontoret för dig som vill ha hjälp med kommunala tjänster

Kommunhuset inrymmer bland annat Medborgarkontoret som har i uppdrag att erbjuda medborgarservice, detta innebär information och handledning kring olika kommunala tjänster som Försäkringskassan, Skatteverket, Socialtjänsten och ekonomiskt bistånd.

Medborgarkontoret hjälper med att fylla i blanketter som överklagande, stipendium och erbjuder dessutom hjälp med färdtjänst.

Förutom på sommaren då det är uppehåll finns det möjligheten för elever att få studie och yrkesvägledning på måndagar.  ”grundtanken kring hela medborgarservice, medborgarkontoret är att vi ska inkludera så många människor i samhället som möjligt ” säger Per på Medborgarkontoret

Öppettider:
måndag 10:00-16:00
Tisdag 09:00-16:00
Onsdag 10:00-16:00
Torsdag 09:00-16:00
Fredag  09:00-12:00

Bibliotek 

Husby bibliotek har resurser och aktiviteter som de säger “passar alla åldrar, både unga och äldre”. På biblioteket finns det  böcker, tidningar och digitala medier som gör biblioteket till en viktig del av kommunhuset för både information och underhållning av husbyborna. Dessutom anordnar biblioteket också olika evengemang som syftar till att främja läslusten såsom bokcirklar, författarbesök och sagostunder för barn. Besökare kan studera, arbeta eller bara koppla av med tillgång till datorer och gratis internet.

Öppettider:
Måndag 10:00-17:00
Tisdag  stängt
Onsdag stängt
Torsdag 10:00-17:00
Fredag  stängt
Lördag  stängt
Söndag stängt

Framtidshuset på andra våningen 


Framtidshuset ska vara för barn och ungdomar mellan 16 till 19 Framtidshuset anordnar allt ifrån fritidsaktiviteter som håller barn och ungdomar sysselsatta till studiestöd och läxhjälp.

På fritidsgården finns flera rum avsedda för olika aktiviteter, Var och en utrustad med sin egen specifika funktion. En av möjligheterna är ateljen, där ungdomar med kreativ ådra kan utforska konst och design genom att använda tillgängligt material. Naomi är den som är ansvarig för kostverksamheten och det erbjuds workshops i keramik samt målning. Det finns även ett projekt utrymme, idealiskt för unga personer som önskar att arbeta med affärsideer eller studier och en tech lounge där besökare kan ta del av programmeringskurser, VR-spel och 3D-printning.

Det finns en podstudio och en musikstudio för de som är intresserade av medieproduktion, där man har möjlighet att spela in och redigera podcastavsnitt samt skapa egen musik. På fritidsgården finns det också ett rum med en simulator som ger en upplevelse av att köra en bil och kan användas för att träna de som ska ta körkort. Förutom dessa tekniskt inriktade aktiviteter, finns det även ett dansrum tillgängligt för danslektioner och andra fysiska träningspass.

Framtidshuset erbjuder även möjlighet för ungdomarna att få stöd och vägledning då det finns samtalsrum där individuell coaching och studierådgivning kan tas emot.

Måndag-Torsdag 17:00-21:00
Fredag 17:00-23:00
Lördag 15:00-23:00
Söndag 12:00-18:00

Familjehuset: Öppna förskolan & Föräldrarådgivning 

I Familjehuset kan familjer få stöd och service. De specialiserar sig på att stödja föräldrar, erbjuda barnomsorg och rådgivning. Lekgrupper och fritidsaktiviteter för småbarn erbjuds även samt utbildningar för föräldrar. Tjänsterna är tillgängliga på olika språk. Alla föräldrar och deras barn från nyfödda till förskoleåldern är välkomna på förskolan. Barnen erbjuds möjlighet att delta i sångstunder, pyssel och andra pedagogiska aktiviteter som främjar deras kreativitet samt sociala färdigheter.

Föräldrar har även chansen att möta andra vuxna, dela sina erfarenheter och få stöd i sin roll som förälder. Det finns enligt uppgift tillgängliga personer som kan erbjuda råd och vägledning.